Data postarii 2012-02-05      Subiect: Linux CentOS      Categorie: Linux

CentOS

 

CentOS este o distributie Linux Enterprise bazata pe surse disponibile in mod liber de la Red Hat Enterprise Linux.

 

      Fiecare versiune CentOS este sustinuta/dezvoltata/reinnoita timp de 7 ani (prin intermediul unor actualizari de securitate). O noua versiune CentOS este lansata la fiecare 2 ani si fiecare versiune CentOS este periodic actualizata (aproximativ la fiecare 6 luni) pentru a suporta hardware-uri mai noi. CentOS este o comunitate-sustinuta in majoritatea cazurilor cu software gratis pentru sistem de operare bazat pe Red Hat Enterprise Linux. Ea functioneaza ca sa a ofere gratuit o platforma de clasa pentru calculatoare si se straduieste sa mentina 100% compatibilitate binara cu distribtiile mai noi, ce apar pe parcurs. CentOS provine de la Community ENTerprise Operating System.

 

 

 

      Red Hat Enterprise Linux este disponibil numai prin intermediul unui serviciu de abonament platit care ofera acces la actualizari de software si niveluri diferite de suport tehnic. Produsul este compus in mare parte din pachetele de programe distribuite sub licente open source, precum si codul sursa pentru aceste pachete se ofera publicului de catre Red Hat.

 

      Dezvoltatorii CentOS folosesc codul sursa de la Red Hat pentru a crea un produs final foarte asemanatoar cu Red Hat Enterprise Linux. Logo-urile de la Red Hat sunt modificate pentru ca Red Hat nu le permite sa destribuie.
CentOS este disponibil gratuit. Suportul tehnic este in primul rând furnizat de catre comunitatea prin listele de disctii oficiale, forum-uri web, precum si camere de chat. Proiectul nu este afiliat cu Red Hat si, astfel, nu primeste nici un sprijin financiar sau logistica din cadrul societatii; in schimb, Proiectulu Centos se bazeaza pe donatii din partea utilizatorilor si de sponsori organizatorici.

 

      Numerele versiunilor CentOS sunt compuse din doua parti, o versiune majora si de o versiune minora. Numerele majore si minore ale versiunii, corespund seturilor de reinnoiri ale versiunilor de la Red Hat Enterprise Linux  de la care se preiau pachetele sursa pentru a construi distributia CentOS. De exemplu, CentOS 4.4 este construit din pachetele sursa de la Red Hat Enterprise Linux 4 actualizarea 4.

 

      Incepând cu mijlocul anului 2006, incepand cu versiunea 4.4 (cunoscut anterior ca Red Hat Enterprise Linux 4.0 update 4), Red Hat a adoptat o conventie a versiunilor identic cu cel al CentOS, de exemplu, Red Hat Enterprise Linux 4.5.

Cea mai noua si stabila versiune a distribuatiei CentOS la moment este versiunea 5.4si poate fi descarcata de aici

asa cum si celelalte versiuni pot fi descarcate de aici. Din propria experienta pot sa va spun ca foarte multi provideri

de hosting ofera anume aceasta distributie Linux pentru serveresi ca urmare administratorii de sisteme le inâlnesc foarte des.

www.dlsit.ro   >> design - linux - servicii - it.ro Pentru orice problema tehnica contactati-ne