Data postarii 2012-11-26      Subiect: Clonarea Linux cu dd      Categorie: Linux

Clonarea sistemelor Linux cu comanda dd

Unul dintre avantajele utilizarii Linux este ca nu trebuie sa-l instalati de fiecare data, puteti clona intotdeauna, indiferent de configuratia hardware a serverului destinatie.

 

Astfel pot exista 2 situatii: 

1) Hardware similar


2) Hardware diferit

Pentru fiecare situatie, exista moduri diferite de a clona serverele. Astazi, va vom prezenta modul de clona a unui server utilizand comanda dd 

Pentru exemplul ce urmeaza vom folosi hardware similar, cel putin placa de retea si hard-ul trebuie sa fie identice. 

dd - va clona totul, de la sursa la destinatie, sector cu sector. 

dd - nu tine cont de sistemul de operare ce urmeaza a fi clonat, se poate aplica si la Windows

 

Avantajul utilizarii comenzii dd este ca aveti nevoie doar de o singura comanda, dezavantajul este ca ar putea dura un pic mai mult, deoarece aceasta va copia fiecare sector al hard disk, chiar daca nu exista date scrise in anumite sectoare.

 In cazul in care timpul nu este important pentru tine, iar hardware-ul este aproape identic, ar putea fi cea mai buna solutie pentru a clona sistemul. 


Incepem cu etapele procesului de clonare: a) trebuie sa avem cat mai putine servicii pornite inainte de a incepe clonarea efectiva. 
Deci, oprim pe cat posibil cat mai multe servicii. Ideea este de a preantampina orice operatie de scriere pe hard simultan cu operatiunea de clonare. Cu toate acestea, din experienta personala, nu am intampinat nici o problema daca nu am inchis serviciile din fundal.


b)utilizeaza CD-ul RIP (Recovery is possible) ptr. a boota in serverul destinatie.
Puteti descarca CD-ul PAR de aici . Poti downloada versiunea simplista, non-X, care are in jur de 37MB. Scrie imaginea pe CD si booteaza in serverul destinatie.

In mod normal, am ales a doua optiune de bootare GRUB pentru RIP, astfel incat sa pot scoate afara CD-ul dupa operatiunea de bootare, totul va fi inmagazinat in memoria
RAM. 

c) dupa pornirea RIP, logati-va ca root (parola nu este necesarasi rulati urmatoarea comanda ptr. a  seta adresa ip:

 

ifconfig eth0 up ip_address_here (adresa IP aici, ar trebui sa fie aceeasi in aceasi clasa (retea) cu ip-ul sistemului destinatie)


d) executati urmatoarele comenzi pentru a clona: 


ssh source_server_ip 'dd if = / dev / sda' | dd of = / dev / sda Nota: in cazul in care hard disk se afla intr-o matrice RAID HP, inlocuiti / dev / sda  cu /dev/cciss/c0d0
Acum, va trebui sa aČ™teptati pana cand se termina procesul de clonare. Nota: dd nu va da nici un raport de finalizare a procesului, atata timp cat lucrurile merg bine. Cu toate acestea, aveti posibilitatea sa utilizati comanda pkill-USR1 ^ $ dd pentru a vizualiza starea procesului de clonare.Daca doriti sa verificati remote derularea procesului de clonare, utilizati urmatoarele comenzi, dar nu inainte de a stabilii adresa ip a serverului destinatie si a rularii comenzii de clonare propriuzise:


passwd root (pentru a schimba parola root) 


/usr/sbin/sshd (pentru a porni daemon-ul sshd pentru autentificare de la distanta) 

Puteti porni de asemenea, sursa folosind CD-ul PAR, apoi utilizati comenzile de mai sus

Asta e tot. 

Va vom prezenta in curand si alte metode de clonare a sistemelor linux!

www.dlsit.ro   >> design - linux - servicii - it.ro Pentru orice problema tehnica contactati-ne