Data postarii 2012-05-15      Subiect: Ce este Dash Shell?      Categorie: Linux

Ce este Dash Shell?

      Am observat ca sistemul implicit shell /bin/sh a fost schimbat in /bin/dash.

 

De ce a fost facuta aceasta schimbare?

 

      Dash este un acronim pentru Debian Almquist shell (dash). Este un shell Unix si Linux, care este mult mai mic decat bash, dar inca vizeaza compatibilitatea POSIX. dash este o implimentare POSIX-compliant in /bin/sh care are ca scop sa fie cat mai mic posibil. dash este un descendent direct ash al versiunii NetBSD (SHell Almquist), portat pentru Linux la inceputul anului 1997.

 

      Acesta a fost redenumit dash in 2002. Din manualul dash:dash este interpretorul de comenzi standard pentru sistemul Linux. Versiunea actuala al dash se afla in proces de a fi schimbata pentru a se conforma cu specificatiile pentru shell-ul POSIX 1003.2 si 1003.2a. Aceasta versiune are multe caracteristici care fac sa para asemanatoare in unele privinte cu Korn shell, dar nu este o clona Korn shell. Numai caracteristici desemnate de POSIX, plus o cateva extensii Berkeley, sunt incorporate in aceast shell. Incepand cu DebianSqueeze ?

 

      Ubuntu 6.10, shell-ul implicit este dash. Sistemul shell implicit, /bin/sh, a fost schimbat in /bin/dash din urmatoarele motive tehnice: Pentru a accelera timpul de boot-are a sistemului. Motivul este faptul ca dash se porneste mai repede decat bash, iar shell-ul este pornit de mai multe de ori in timpul boot-arii. Masurarile au aratat ca acestea se executa la fel de repede, dar timpul boot-arii este inbunatatit datorita dash-ului care face mai putina munca in timpul de initializare.
Foloseste mai putin spatiu pe disc, insa are mai putine caracteristici.


      Depinde de mai putine biblioteci.


Este considerat a fi mai fiabil in cazul cu probleme ce tine de upgrade sau erorile de disc.

 

O nota despre Scripturile Bash

 

Se recomanda ca, pentru a evita erorile cu propriile scripturi Bash, sa utilizati linia shebangdupa cum urmeaza:

 

#!/usr/bin/env bash.

sau

 

#!/drumul/spre/binarul.bash

sau

 

#!/usr/local/bin/bash

 

      Cu toate acestea, Ubuntu wiki recomanda ca: Programatorii scripturilor shell sa adere la standardul POSIX, omitand acele elemente semnalizate ca extensii XSI. Acest lucru va imbunatati portabilitatea la o varietate de sisteme Unix, ?i va oferi asigurari ca problemele pe care le intampinati vor fi tratate ca bug-uri, in loc de caracteristici nedocumentate. Testeaza toate script-urile utilizand virtualizare sau masini de testare pentru a vedea daca acestea strica dupa ce este schimbat implicitul /bin/sh in /bin/dash.

www.dlsit.ro   >> design - linux - servicii - it.ro Pentru orice problema tehnica contactati-ne