Instalare LINUXOdata ce vei cunoaste acest sistem de operare, suntem convinsi ca te vei intreba si tu cum de nu l-ai descoperit pana acum si nu vei mai intra in Windows atat de des ca de obicei, decat cel mult pentru anumite jocuri. Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le inveti este legat deinstalarea uneia din multele distributii de Linux.

Asa ca este necesarsa prezentam cateva aspecte care speram noi ca vor clarifica in mare masura nelamuririle dumneavoastra.

Instalarea implicitaCea mai usoara instalare este aceea in care introduci CD-ul cu distributia de Linux si acesta face totul pentru tine. Iar atunci cand a terminat, esti gata sa utilizezi noul tau sistem Linux. Partial este OK, deoarece iti salveaza ceva timp, dar pe de alta parte instalarea implicita aduce si anumite aplicatii de care nu aveai nevoie si care la un moment dat va face ca sistemul tau sa mearga din ce in ce mai greu. Asa ca este indicat sa apelezi la o instalare "manuala".

De unde sa luam distributiile de LinuxUna din metodele folosite este sa te duci la unul din distribuitorii din tara si sa cumperi CD-urile precum si manualul distributiei alese. In acest fel vei beneficia si de suport din partea firmei care a realizat distributia de Linux si vei putea consulta si manualul acesteia.

O alta modalitate - cea mai utilizata - este aceea de a descarca imaginea distributiei de pe Internet. Fiecare mare producator pune aceste imagini la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit.

Stim de unde putem lua distributiile de Linux, dar pe care o alegem? Care este cea mai buna?Un raspuns simplu la aceasta intrebare nu exista. Toate distributiile mari sunt foarte bune. Asa ca daca alegi RedHat, Mandrake, SuSe sau Debian,este ok. Important este sa le instalezi, de atunci incolo va incepe munca. Singurul lucru care trebuie evidentiat este ca unele distributii au o interfata grafica mai clara la instalare.

Astfel, CentOS, RedHat si SuSe creeaza o buna impresie, mai ales pentru incepatori. Pregatirea sistemului pentru Linux Hard-disk-urile de capacitate mare nu mai sunt un mister in calculatoarele noastre, astfel incat instalarea mai multor sisteme de operare nu maireprezinta o problema.

In RedHat poti selecta sa partitioneze el automat hard-disk-ul sau sa realizezi tu acest lucru manual. In Mandrake, ai la dispozitie DiskDrake, unul din cele mai bune instrumentede partitionat, care poate si redimensiona o partitie.Optiunile la care ai acces in cazul realizarii unei partitii sunt: new: definesti aici o noua partitie, dimensiune, tip etc edit: poti edita atributele unei partitii existente delete: vei sterge o partitie. Optiunea urmatoare ar trebui sa fie new,pentru a o recrea. reset: poti anula anumite schimbari efectuate device: aici gasesti numele partitiei start: stabilesti sectorul de unde incepe partitia end: stabilesti sectorul unde se sfarseste partitia size: marimea in megabytes mount point: acesta este directorul unde partitia va fi montata. Discurile in Linux sunt afisate ca /dev/hdxx.

Astfel, daca ai unhard-disk master pe primul controler, atunci acesta va fi /dev/hda1,unde 1 inseamna prima partitie si "a" inseamna primul disc. Ce nu trebuie sa uiti este sa creezi o partitie de swap, care depindede cantitatea de RAM pe care o ai.

Astfel, daca ai 256 MB, o partitiede 200 MB ar trebui sa fie suficienta. Pentru mai putina memorie, opartitie de 500 MB este necesara. Mai este un lucru de spus referitorla partitii. Pentru a beneficia la maxim de performatele sistemului,este ideal ca fiecare director important sa-l pui pe partitie separata. Astfel pentru: / - ai nevoie de un spatiu de 1 - 4 gigabytes /usr - ai nevoie de 2-3 GB /home - o dimensiune recomandata ar fi de 500 Mb, dar daca doresti sastochezi multe fisiere multimedia de exemplu, atunci aceasta partitiear trebui sa creasca. /var - ai nevoie de 1-2 GB /opt - ai nevoie de 1,5 - 2 GB.

Pe scurt insa, atunci cand este vorba e partitii, trebuie sa stii exactce doresti sa faci cu sistemul tau si dupa aceea sa le dimensionezi. Daca esti pasionat, pentru fiecare director poti crea o partitie diferita:ext2, ext3, ext4 etc. Linux este foarte flexibil in aceasta privinta.

Dupa ce ai terminat instalarea te loghezi si de aici vei incepe sainstalezi ultimele actualizari, sa stabilesti optiunile de securitate,sa compilezi poate un nou kernel.

Ca o ultima recomandare. Linux este un sistem de operare extrem de complex. In pachetele de instalare se regasesc o multime de programe. Cand le selectezi, incearca sa le instalezi numai pe acelea care consideri ca iti folosesc. Daca nu doresti sa-ti transformi calculatorul intr-un server web, nu are rostsa instalezi si acest serviciu. Nu va face altceva decat sa manance resursele sistemului. Pentru aceasta citeste cu mare atentie descrierea fiecarui pachet.Linux, servere, hacking, securitate web   www.dlsit.ro/Pentru orice problema tehnica contactati-ne