Biosul viitorului - UEFI

O noua tehnologie bate la usa.  Aceasta promite accelerarea pornirii pc-ului.

 

      Probabil ati observat ca inainte ca sistemul dumneavoastra de operare sa dea vreun “semn de viata”  va apare tot timpul un ecran cu logo-ul producatorului placii de baza.  In timpul in care “admirati” acel logo, bios-ul face numeroase verificari, detectand astfel daca vreo componenta a pc-ului este defecta.  Problema este ca bios-ul a fost conceput acum 30 de ani, iar in mare parte a ramas neschimbat.

      Din anul 2000 Intel a lucrat la o noua interfata firmware denumita EFI. Din 2005 a fost infiintat un organism independent, numit Unified EFI Forum, care gestioneaza specificatiile noului standard, denumit UEFI. Acest standard nu este sustinut doar de Intel, ci si de alte companii, cum ar fi AMD, Microsoft, Apple si Dell. Chiar daca inca nu exista multe placi de baza care sa beneficieze de UEFI, Vincent Zimmer, inginer la Intel ne asigura ca “pana in 2015,

 

mai mult de 90% dintre sistemele pe arhitectura Intel vor boot-a prin UEFI”.

 

Avantaje

 

      Unul dintre marile avantaje cu care cocheteaza Intel este viteza mai mare fata de cea a bios-ului. BIOS-ul functioneaza ca un layer ce face legatura dintre componentele hardware si sistemul de operare. El cauta primii 512 octeti (bytes) dupa un boot-loader. In cazul HDD-urilor, in acesti bytes se afla MBR-ul (master boot record), care initializeaza sistemul de operare.

Unul dintre marile dezavantaje ale bios-ului este faptul ca se bazeaza pe instructiuni in limbaj de asamblare (ASM) pe 16 biti si nu poate adresa in mod direct componentele mai noi pe 64 de biti. Cealalta problema este aceea ca nu exista un standard fiz, astfel incat producatorii vin cu modificari proprii. Intel doreste rezolvarea acestor probleme cu ajutorul UEFI.

 

Etapele bootarii prin UEFI

 

      Prima etapa este cea de Pre-EFI Initalization (PEI), prin care este initializat procesorul, memoria si chipset-ul. A doua etapa, care reprezinta o inovatie este Driver Execution Environment (DXE). In acest punct are loc pornirea  in paralel a restului componentelor hardware. Pe parcursul acestei etape apare si primul spor de viteza: UEFI integreaza in mod direct toate driverele, de aceea in momentul pornirii sistemului de operare, acestea nu mai trebuie sa fie incarcate. Pe langa sporul evident de viteza, aceasta etapa poate aduce si un spor de fiabilitate, driver-ele functionand pe toate sistemele de operare, astfel ca problema driver-elor pe distributii Linux va fi de domeniul trecutului. Alt avantaj al initializarii mai rapide a driver-elor poate fi faptul ca interfetele pentru UEFI vor putea fi mai sofisticate, placa grafica putand fi folosita la intreg potentialul si se poate realiza chiar o conexiune la internet, datorita driver-elor pentru placa de retea.

       UEFI nu va cauta bootloader-ul pe toate discurile, deoarece discul de boot va fi setat in prealabil la instalarea UEFI, prin aceasta metoda economisindu-se un anumit timp. Una dintre cele mai utile inovatii aduse de UEFI este crearea unei partitii EFI, pe care se vor putea stoca aplicatii de diagnosticare a pc-ului sau chiar aplicatii antivirus ce vor rula chiar daca sistemul de operare nu porneste.

       UEFI fiind o tehnologie noua va oferi suport pentru componente hardware de ultima generatie. Pana acum, cantitatea maxima a spatiului de stocare ce putea fi accesata era de 2 TB (2^32 de sectoare de cate 512 octeti), asta din cauza limitarii bios-ului. UEFI lucreaza cu ajutorul GPT (GUID Partition Table), care are adrese pe 64 de biti, ceea ce inseamna ca poate adresa pana la 9 Zettabytes (1zettabyte ~ 1 miliard de terabytes). Suportul pentru GPT exista inca de la Windows Vista SP1 x64.

 

      Momentan sunt putine placi de baza cu UEFI (una dintre ele este DQ57TM). Se crede ca lucrurile se vor schimba o data cu acest an, cand Intel va vinde mai multe placi de baza cu aceasta tehnologie si este de asteptat ca si ceilalti producatori de placi de baza sa faca la fel.

UEFI - Biosul viitorului
  • Avem nevoie de ajutorul vostru, am trimis mai multe articole, astept raspuns 1 days ago