Tendinte moderne in proiectarea sistemelor de operare

      Conceptele fundamentale ale functionarii sistemelor de operare si-au pastrat o remarcabila stabilitate de-a lungul timpului. Un bun exemplu in acest sens este Unix, aparut in urma cu peste un sfert de secol. Desi a suferit numeroase modificari si cunoaste astazi multe variante, in general incompatibile intre ele, totusi ideile de baza au ramas aceleasi. Exista in schimb un efort sustinut de imbunatatire a caracteristicilor sistemelor de operare, care a dus la impunerea unor tehnologii noi, adaugate celor deja existente.

 

Trei directii sunt in mod special avute in vedere:

- calculul distribuit, adica posibilitatea cooperarii intre sisteme de calcul aflate la distanta in scopul rezolvarii unor probleme comune

- cresterea performantelor prin reducerea activitatilor mari consumatoare de timp, legate in general de stabilitatea sistemului

- posibilitatea de a mari functionalitatea sistemului prin adaugarea si modificarea cat mai facila a modulelor componente.

      De multe ori aceste cerinte devin contradictorii, ceea ce a dus in general la specializarea sistemelor de operare catre una sau alta din directiile enuntate.

Sisteme de operare distribuite

      Calculul distribuit reprezinta colaborarea dintre mai multe masini aflate la distanta pentru atingerea unui scop comun. Acest domeniu cunoaste o dezvoltare deosebita in ultima vreme, datorita extinderii pe scara larga a retelelor de calculatoare. Principiul este asemanator calculului paralel: cresterea puterii de calcul se obtine prin cooperarea mai multor unitati de calcul.

 

Diferenta consta in definirea notiunii de unitate de calcul:

 

- pentru calculul paralel unitatile de calcul sunt procesoarele dintr-un calculator

- calculul distribuit priveste calculatoarele din retea ca unitati de calcul.

 

 

      Actualmente, calculul distribuit este in mod paradoxal mai eficient din punct de vedere economic, datorita bazei de calcul deja instalate: practic orice organizatie are una sau mai multe retele de calculatoare folosite pentru diverse activitati, in timp ce sistemele multiprocesor nu sunt intalnite in mod obisnuit, iar achizitionarea lor presupune cheltuieli importante. Desigur, este posibil ca din retele sa faca parte si sisteme multiprocesor.

 

Un sistem de operare distribuit trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele sarcini:

 

- Sa controleze functionarea tuturor calculatoarelor aflate in retea. Aceasta cerinta nu este deloc simpla, dat fiind ca retelele pot fi eterogene, adica alcatuite din calculatoare diferite ca hardware.

- Sa asigure comunicarea intre calculatoare. Este posibil ca din retea sa faca parte calculatoare care au folosesc reprezentari diferite ale datelor, ceea ce pune mari probleme de comunicare. Trebuie definit un format unic al datelor care sunt transmise prin retea, iar fiecare statie trebuie sa realizeze conversiile intre acest format si modul propriu de reprezentare.

- Sa asigure incarcarea echilibrata a sarcinilor atribuite statiilor din retea. De exemplu, o aplicatie care ruleaza pe un procesor foarte utilizat poate fi mutata, astfel incat sa se execute in continuare pe un procesor care este mai putin incarcat.

- Sa detecteze eventualele caderi ale unor calculatoare si sa redistribuie sarcinile acestora catre alte statii. Acest punct este esential, deoarece fiabilitatea unei retele este mult mai redusa decat in cazul unui calculator individual.

 

      Pana acum, sistemele distribuite nu s-au impus pe piata, ci au ramas mai mult in faza de proiecte universitare. Pe de o parte, performanta este limitata de transmisia datelor prin retea, care se desfasoara la o rata mica in comparatie cu puterea de calcul a procesoarelor. Pe de alta parte, utilizarea in comun a statiilor dintr-o retea nu se justifica decat in rezolvarea unor probleme care necesita un volum de calcul mult peste posibilitatile unui singur calculator. Astfel, calculul distribuit poate fi vazut ca o alternativa mai mult pentru supercalculatoare si mai putin pentru calculatoarele personale sau servere.
      Mult mai limitat, dar si mult mai utilizat este modelul client-server. Acesta presupune existenta in retea a unor calculatoare mai puternice, numite servere, capabile sa realizeze anumite activitati pe care statiile obisnuite nu le pot efectua. In momentul in care o statie are nevoie de rezultatele unei asemenea activitati, formuleaza o cerere catre server, iar acesta ii furnizeaza datele cerute. Astfel, statia in cauza devine client pentru serverul respectiv. Notiunea de server nu este foarte clar definita, putandu-se referi, in functie de contextul in care este folosita, atat la calculatoare, cat si la programe; in general, un server este o entitate (hardware sau software) care poate efectua anumite actiuni la cererea altor entitati (clienti) si le furnizeaza acestora rezultatele obtinute.

      Sistemele client-server au de rezolvat o mare parte din problemele generale intalnite la sistemele distribuite.


Ceea ce dispare este controlul centralizat asupra statiilor, precum si asigurarea incarcarii echilibrate. Comunicarea intre server si client decurge in urmatoarele etape:

- clientul formuleaza cererea

- datele sunt convertite (tot de catre client) la reprezentarea utilizata in retea si trimise catre server

- serverul preia datele din retea si le converteste la formatul propriu

- se analizeaza cererea si se realizeaza actiunile corespunzatoare

- rezultatele sunt convertite la formatul retelei si trimise catre client

- clientul preia raspunsul si il converteste la reprezentarea proprie.

 

      Evident, modelul client-server nu exploateaza in intregime posibilitatile calculului distribuit, dar este mult mai simplu de implementat si raspunde cerintelor in multe situatii. Cea mai cunoscuta materializare a acestui concept o reprezinta serverele Web. Asa cum vom vedea mai tarziu, modelul client-server poate fi intalnit inclusiv in arhitectura unor sisteme de operare.

Fire de executie

 

      S-a vazut deja ca sistemul de operare nu intervine in executia aplicatiilor decat atunci cand apar anumite situatii speciale, care nu pot fi rezolvate altfel. Orice asemenea interventie a nucleului este mare consumatoare de timp, deoarece implica intotdeauna o serie de pasi:

- intreruperea executiei programului curent, cu salvarea informatiilor care sa permita reluarea sa din aceeasi stare

- comutarea din modul utilizator in modul nucleu al procesorului si apoi in sens invers

- refacerea starii programului aflat anterior in executie (sau a altui program intrerupt intr-un mod similar) si relansarea sa.

 

Deoarece nu se pune problema renuntarii la aceste mecanisme, care asigura stabilitatea sistemului, se incearca reducerea la minimum a apelurilor catre nucleu. Una din posibilitati o reprezinta gestiunea proceselor.

      Este posibil ca un proces sa creeze la randul sau alte procese, cu care sa colaboreze pentru atingerea scopului urmarit. Fiecare asemenea nou proces poate executa aceleasi operatii ca si creatorul sau cu totul altele. In realitate insa fiecare proces este o entitate separata, care ocupa propriile zone de memorie pentru date, instructiuni si stiva.

Un concept asemanator, dar mai simplu, il reprezinta firul de executie (thread). Orice proces poate consta din unul sau mai multe fire de executie. Acestea nu sunt noi procese, deoarece au in comun variabilele globale, zona de cod si sunt vazute de sistemul de operare ca un singur proces. Practic, firele de executie pot fi privite ca instante ale aceluiasi proces, aflate in diferite puncte de executie. Din punct de vedere al procesorului, firele aceluiasi proces difera doar prin valoarea contorului program (care, asa cum se stie, retine adresa urmatoarei instructiuni care va fi executata) si a indicatorului varfului stivei (deci implicit are variabile locale proprii).
      Utilizarea firelor de executie mareste flexibilitatea programelor. Desigur, un fir nu are toate posibilitatile unui proces diferit si nu-l poate inlocui in orice situatie. In schimb, nu este necesara interventia nucleului in gestiunea firelor de executie (creare, planificare, terminare), ceea ce poate aduce o crestere sensibila de performanta. In plus, comunicarea intre firele de executie este mult mai usoara decat intre procese, prin simpla partajare a variabilelor globale.
Programarea firelor de executie nu este insa simpla. Deoarece exista atat de multa informatie comuna, interferentele nedorite intre fire pot aparea foarte usor. Chiar partajarea variabilelor globale poate fi atat un avantaj, cat si un mare risc. In privinta zonei de cod, interferentele sunt si mai puternice. Orice apel sistem (de exemplu deschiderea sau inchiderea unui fisier) efectuat de un fir de executie are efect asupra procesului in ansamblu, deci si asupra celorlalte fire. In particular, daca un fir decide terminarea intregului proces, aceasta va duce la terminarea tuturor firelor.
      In concluzie, firele de executie reprezinta nu atat o alternativa, cat o completare pentru lucrul cu mai multe procese. In general, lucrul cu fire multiple de executie este preferabil atunci cand este necesara o interactiune puternica intre secventele de cod ce se executa in paralel; atunci cand acestea au putine momente in care trebuie sa comunice, iar interferenta nu este dorita, este indicata utilizarea proceselor. Practic toate sistemele de operare ofera astazi facilitatea de multithreading.

 


Spatiu utilizator - spatiu nucleu

 


      Daca se doreste cresterea performantei sistemului sau adaugarea de noi capabilitati, principalul obstacol il reprezinta apelurile sistem. Pe de o parte, salvarea informatiilor despre procesul curent si comutarile intre modurile de lucru ale procesorului afecteaza viteza de lucru. Pe de alta parte, deoarece rutinele invocate prin apelurile sistem fac parte din nucleu, nu este posibila modificarea/actualizarea lor, din considerente de stabilitate, ceea ce impiedica realizarea unor sisteme flexibile si adaptabile la necesitatile utilizatorului.
Solutia propusa este ca o parte din serviciile oferite de nucleu sa fie trecute in sarcina unor procese specializate. De exemplu, atunci cand un proces doreste sa citeasca date dintr-un fisier, aceasta actiune va fi realizata nu de catre nucleu, ci de catre un proces separat, care are drept sarcina gestionarea acceselor la disc. Un sistem de operare care transfera o parte din functionalitatea nucleului catre procese specializate este numit sistem de tip microkernel, in timp ce un sistem obisnuit poarta denumirea de kernel monolitic.
      Arhitectura unui sistem cu microkernel este diferita in anumite privinte de ceea ce am prezentat pana acum. Este evident ca realizarea serviciilor sistemului nu poate fi efectuata de procese obisnuite. Un asemenea proces specializat trebuie sa aiba acces la dispozitivele periferice, deci se executa in modul nucleu al procesorului. Mai mult, un proces din aceasta categorie se comporta asemanator nucleului, adica intervine numai la cererea unui proces obisnuit, care solicita efectuarea unui serviciu. Relatiile stabilite intre procesele obisnuite si cele specializate sunt de tip client-server; de altfel, denumirea de server este des utilizata pentru procesele specializate.
Microkernelul prezinta o serie de avantaje. In primul rand, prin modularizarea serviciilor, este mult mai usor sa se imbunatateasca facilitatile existente sau sa se introduca altele noi; tot ce trebuie facut este inlocuirea sau adaugarea unor module de program. De multe ori, aceste schimbari pot fi realizate chiar din mers, fara a fi necesar ca sistemul sa fie oprit si repornit. In al doilea rand, deoarece modelul client-server este deja implementat, este foarte usoara extinderea sa catre lucrul in sisteme distribuite, deci in retele.


      Dupa cum se observa, avantajele sistemelor de tip microkernel se refera la extensibilitate. Dezavantajele, la fel de mari, sunt legate de performanta.

 

Sa vedem care sunt aceste dezavantaje:

 

- Comunicarea intre un proces obisnuit (client) si un server, fiind pana la urma o comunicare intre procese, nu se poate realiza direct, ci numai sub controlul nucleului. Practic, un serviciu solicitat de un client unui server urmeaza calea Client - Nucleu - Server - Nucleu - Client, ceea ce inseamna ca numarul apelurilor la nucleu este mai mare decat in cazul kernelului monolitic. Asa cum s-a vazut, aceste apeluri la nucleu introduc importante penalizari de viteza.

- Modelul client-server a fost conceput special pentru lucrul in retea, deci in medii eterogene. S-a vazut mai sus ca in asemenea medii trebuie stabilita o reprezentare unica a datelor, independenta de reprezentarile utilizate de fiecare statie in parte, iar statiile sunt raspunzatoare de conversiile intre reprezentari. Este astfel implicat un volum suplimentar de calcule, absolut justificat intr-o retea, dar nu si in interiorul aceluiasi calculator.


      Datorita performantelor slabe, sistemele cu microkernel nu au reusit sa le inlocuiasca pe cele clasice, cu kernel monolitic, dar unele concepte au fost preluate de acestea. Multe dintre sistemele de operare, in principal Unix si Windows NT, utilizeaza azi procese-server pentru a implementa anumite servicii care nu sunt critice din punct de vedere al vitezei, degrevand astfel nucleul de o parte din sarcini si marindu-si flexibilitatea.
      Un concept mai nou si orientat in directie opusa, catre cresterea performantei, este cel de exokernel. Ideea de baza este de fapt aceeasi ca si in cazul microkernelului: unele activitati care pana acum erau realizate de catre nucleu sunt trecute in sarcina proceselor. Spre deosebire insa de microkernel, serviciul respectiv nu mai este efectuat de un proces separat si specializat, ci chiar de procesul care il solicita. Altfel spus, apelurile sistem de pana acum devin functii de biblioteca, ruland in spatiul procesului care le solicita.

Rolul nucleului se reduce la urmatoarele elemente:

- Mentine in permanenta evidenta tuturor resurselor sistemului de calcul si a proceselor care le folosesc. In acest context, este tot sarcina nucleului sa previna conflictele intre procesele care incearca sa acceseze simultan aceeasi resursa. - Se poate spune ca nucleul este interesat numai de mentinerea corectitudinii accesului la resurse si nu de modul in care acestea sunt utilizate.

 

Intervine in cazul oricaror operatii ilegale.

 

      Castigul de viteza poate fi considerabil si rezulta din eliminarea apelurilor la nucleu. In schimb, exokernelul ridica mari probleme de implementare. Controlul asupra aplicatiilor slabeste, iar transferul in spatiul utilizator a unor rutine care realizeaza activitati specifice sistemului poate fi foarte riscant. In particular, trebuie luate precautii speciale pentru a evita coruperea codului din bibliotecile de functii.

Tendinte pentru sistemele de operare
  • Avem nevoie de ajutorul vostru, am trimis mai multe articole, astept raspuns 1 days ago