Sistemul de operare nu mai booteaza?

 

Cum se repara un computer care nu porneste?

 

Un computer care nu porneste este un lucru frustrant, insa problema este deseori usor de rezolvat. Pasii de efectuat pentru a depana problema depind de simptome. 

 

       Urmati instructiunile de mai jos pentru a depana problema, incercati sa porniti computerul dupa fiecare pas. Continuati la pasul urmator numai daca Windows continua sa nu reuseasca in timpul pornirii.

 

Advanced Options

 

      Pentru a depana problemele de pornire Reporniti computerul. Imediat dupa ce ecranul se goleste pentru prima oara, apasati in mod repetat tasta F8. Apare meniul Windows Advanced Options. Daca meniul nu apare, reporniti computerul si incercati din nou. Utilizati tastele cursor de pe tastatura (mouse-ul nu va functiona) pentru a selecta Last Known Good Configuration, apoi apasati Enter. Windows XP incearca sa porneasca.

 

      Daca ati instalat recent o componenta hardware noua, inchideti computerul si deconectati componenta hardware. Apoi, reporniti Windows XP si depanati componenta hardware pentru a functiona corespunzator. Reporniti computerul si apasati din nou F8. De aceasta data, alegeti Mod protejat si apasati Enter. Windows XP incearca sa porneasca in Modul protejat, care nu porneste automat programele si componentele hardware si afiseaza imagini grafice foarte simple.      

Daca Windows XP porneste cu succes in Mod protejat, aveti posibilitatea sa eliminati toate programele si actualizarile pe care le-ati instalat recent.

 

No system

 

      Apoi reporniti computerul in mod normal. Vedeti un mesaj "Non-system disk or disk error" sau un mesaj asemanator mesajul "Non-system disk or disk error" indica faptul ca computerul dvs. nu a gasit Windows.

 

Urmati pasii de mai jos si incercati sa porniti computerul dupa fiecare pas. Continuati la pasul urmator numai daca Windows continua sa nu reuseasca in timpul procesului de pornire.

 

Pentru a depana erorile de disc

 

1. Este posibil ca computerul dvs. sa incerce sa incarce Windows de pe un suport amovibil, in loc sa incarce de pe hard diskul computerului. Eliminati dischetele, CD-urile, DVD-urile, unitatile flash pentru USB, camerele foto digitale si cardurile de memorie.

 

2. O portiune din hard disk este posibil sa fie deteriorata. Este posibil sa reusiti sa rezolvati problema, daca efectuati o instalare de reparare a Windows XP.

 

3. Este posibil ca hard diskul sa se fi defectat. Daca hard diskul s-a defectat, va trebui inlocuit. Dupa ce inlocuiti hard diskul, trebuie sa restabiliti fisierele dintr-o copie de rezerva. Computerul se opreste imediat dupa ce il porniti sau nu afiseaza nimic pe monitor. In cazul in care computerul afiseaza un mesaj de eroare la cateva secunde dupa pornire, este posibil sa existe o problema de configurare hardware.

 

Daca vedeti sigla Windows, trebuie sa depanati probleme de pornire. Daca vedeti un mesaj "Non-system disk or disk error", trebuie sa depanati erori de disc. Daca nu vedeti nici macar ecranul de pornire, este posibil sa existe o problema de hardware. Urmati acesti pasi pentru a depana o problema de hardware care impiedica computerul sa inceapa sa incarce Windows.

 

Dupa fiecare pas, reporniti computerul si incercati sa incarcati Windows. Continuati la pasul urmator numai daca Windows continua sa nu reuseasca sa se incarce.

 

Pentru a depana problemele de hardware

 

1) In cazul in care computerul dvs. piuie cand il porniti, dar nu afiseaza nimic pe monitor: Deconectati si reconectati monitorul la computer. Verificati ca este conectat cablul de alimentare al monitorului si ca monitorul este pornit. Daca este posibil, conectati monitorul la un alt computer, pentru a va asigura ca monitorul functioneaza corect. Daca monitorul functioneaza, insa computerul piuie si nu afiseaza nimic, probabil s-a defectat adaptorul video. In cazul in care computerul este in garantie, contactati fabricantul computerului pentru asistenta.

 

In cazul in care computerul nu este in garantie si va pricepeti sa deschideti carcasa computerului si sa inlocuiti componenta hardware interna, achizitionati si instalati un adaptor video inlocuitor compatibil. In caz contrar, contactati un centru de servicii pentru asistenta. Desi inlocuirea unei piese este o bataie de cap si poate fi costisitoare, documentele, imaginile si mesajele de posta electronica vor fi in siguranta si vor fi disponibile dupa ce reparati computerul.

 

2) Daca vedeti un mesaj de eroare care indica faptul ca o tastatura nu este prezenta sau o tasta s-a blocat, inchideti computerul si reconectati tastatura. Daca problema persista, inlocuiti tastatura.

 

3) Uneori, computerul nu porneste deoarece nu este compatibil cu un accesoriu de hardware. Daca ati adaugat de curand un accesoriu nou de hardware, inchideti computerul, eliminati accesoriul si reporniti computerul.

 

4) Indepartati toate accesoriile de hardware cu exceptia tastaturii, mouse-ului si monitorului. In cazul in care computerul porneste cu succes, inchideti Windows, inchideti computerul si adaugati un accesoriu de hardware. Apoi reporniti computerul. In cazul in care computerul nu reuseste sa porneasca, accesoriul de hardware cel mai recent adaugat provoaca o problema.

 

Indepartati componenta hardware si contactati furnizorul de hardware pentru asistenta. Aveti posibilitatea sa reconectati alte accesorii de hardware.

 

5) Este posibil ca un conector sa fie deconectat. Inchideti computerul, eliminati toti conectorii din afara computerului, apoi conectati din nou conectorii, cu atentie. Vedeti daca exista fire lasate la intamplare, ace indoite sau conectori care nu se conecteaza bine.

 

6) Daca va pricepeti sa deschideti carcasa computerului, inchideti computerul, deconectati cablul de alimentare si deschideti carcasa computerului. Scoateti si reconectati toate cablurile. Scoateti si reconectati toate placile din computer, inclusiv cipurile de memorie ale computerului. Reasamblati computerul inainte sa incercati sa il porniti din nou.

 

7) In cazul in care computerul tot nu porneste, este posibil sa aiba o problema placa de baza, procesorul, memoria sau placa video.

 

      Desi componentele de hardware defecte pot fi o bataie de cap, documentele, imaginile si mesajele de posta electronica vor fi in siguranta si vor fi disponibile dupa ce reparati computerul.

 

Computerul dvs. nu porneste

 

In cazul in care computerul dvs. nu porneste - apasati butonul de alimentare si nu se aprind luminile, nu exista bipuri sau alte sunete - procedati astfel:

 

- Verificati ca este conectat cablul de alimentare al computerului. Scoateti computerul din priza si conectati alt dispozitiv electric (cum ar fi o lampa, un ventilator sau un radio) in aceeasi priza electrica. Daca dispozitivul nu functioneaza, problema este priza electrica, nu computerul.

Sistemul de operare nu mai booteaza?
  • Avem nevoie de ajutorul vostru, am trimis mai multe articole, astept raspuns 1 days ago